ues apartment

During an insensitive restoration in the early 2000s, the previous owners of this 1925 apartment on the Upper East Side had entirely stripped historic moldings and detail away to replace them with cheap cabinets and track lighting. In addition, portions of walls were removed, and ceilings were extensively dropped for a senseless scattering of soffits and high hats. The new owners very much wished to reintroduce the Pre-War detail, including formally re-framing each room, and restoring the high ceilings and crown moldings. They had a good understanding of everything that was wrong with the prior renovation, and clear goals about which attributes of the apartment needed to be improved. As such, they commissioned Anik Pearson Architect to restore the apartment to a formal New York Pre-War classic while providing colorful and carefree spaces for daily activities in an open family room where dining, play and cooking could happen simultaneously. A more formal living room, adjacent but removed from the hustle and bustle of everyday activities, would offer a beautiful and comfortable place for quiet conversation, contemplation, or reading. To reflect more daylight into the apartment, deep mirrored paneled jambs were installed at the windows, which also offered an opportunity to seamlessly integrate built-in bookcases and radiator/condenser cabinets. To further enhance the feeling of lightness, neutral hues were chosen for the walls and trim, while pops of exuberant colors were infused in the upholstery for a sense of fun and modernity.

ues apartment

  • Interior Design by Robin Henry Studio
  • Photography by Eric Piasecki
  • Featured in the Wall Street Journal snd Houzz